Att det råder ett klimat just nu där inflationen stiger kraftigt har förmodligen inte undgått någon. Priset på allt från drivmedel och el till kaffe och andra livsmedel har ökat en hel del under den senaste tiden. Men visste du att även din lön som socionom är kopplad till inflationen? Läs vidare så ska vi förklara hur detta hänger ihop!
Kopplingen mellan informationen och din lön
Varje år sker mängder av löneförhandlingar på den svenska arbetsmarknaden, så även inom de branscher där socionomer arbetar. Syftet med detta är att åstadkomma löneökningar som motsvarar eller överskrider den årliga inflationen. För varje år tappar våra pengar tyvärr lite grann i värde. Över tid blir detta väldigt påtagligt i form av stigande priser på varor och tjänster av olika slag.
Inflationen kan mätas på flera olika sätt, vanligast via konsumentprisindex (KPI). Den kan dock även mätas på andra sätt, däribland med hjälp av det så kallade Big Mac-indexet. När man tittar på prisutvecklingen över tid blir inflationen väldigt tydlig och konkret.
Till exempel kostade en Big Mac på McDonald’s inte mer än 24 kr så sent som 1990. Över tid har priset för denna hamburgare ökat och 2020 låg priset på 51,20 kr. Det betyder att kostnaden för dig som konsument har mer än fördubblats på bara några decennier.
För att du ska ha råd med denna prisökning bör din lön rimligtvis stiga i en liknande takt som inflationen. Det är därför lönen justeras upp några procent per år. Att så sker är viktigt för att du inte ska tappa din köpkraft. Men vi kommer inte att gå in närmare på reallöner och andra mer djupgående begrepp här. Vad vi istället vill fokusera på här hur du kan få upp din lön som socionom. Nedan kan du ta del av några handfasta tips som kan vara till hjälp!
Så kan du få upp din lön som socionom på dagens arbetsmarknad
Du kan påverka din lön som socionom på flera sätt:
- försök att förhandla upp din lön
- byt till ett mer välbetalt yrke eller en arbetsgivare som betalar bättre
- bli konsult och arbeta via ett bemanningsföretag.
Det sista tipset är ofta det mest effektiva. Bemanningsföretagen betalar nämligen socionomer väldigt konkurrenskraftiga löner. Så om du är missnöjd med din nuvarande lön kan det vara värt att kika närmare på denna möjlighet!