Hemsidor och digital innovation

Villalarm kopplade till mobilen – Att tänka på

Dagens villalarm har i grunden samma funktion – att avskräcka och avbryta inbrottsförsök. De olika larmen har en rad olika unika funktioner, larmsystem m.m. Många kan kopplas till mobilen vilket betyder att man som villaägare får ett meddelande om larmet går igång. Larmet kan även styras via mobilen på flera olika sätt. När tidningen PC för Alla testade villalarm som kunde kopplas till mobilen utgick de från flera olika punkter för att avgöra vilket som passade bäst beroende på behov.

Vad betygsattes?

Startpaket och installation – Alla larmsystem har ett grundpaket som installeras i hemmet. Dessa kan monteras upp på egen hand men ofta är det en installatör som kommer ut och installerar villalarmet. Det finns flera fördelar med denna installationshjälp. Framförallt handlar det om att ett proffs ser var larmet bäst kan placeras och att installatören även kan gå igenom grundläggande säkerhet kring larmet.

Av- och pålarming – Här skiljer sig inte villalarmen åt speciellt mycket. De flesta går att larma på eller av med manöverpanelen, via en nyckelbricka eller via appen. Det går oftast att antingen larma på helt och hållet eller enbart med skalskydd (nattetid).

Backup – Dagens villalarm är uppkopplade via befintligt nätverk. Skulle detta brytas, eller om strömmen går, så ska larmet ändå fungera. Detta med backup-batteri och simkort som håller kontakten med larmcentralen.

Kamera – Det blir allt vanligare med kamera i larmsystemet. När larmet aktiveras så aktiveras även kamerorna som visar larmoperatörerna bilder från huset. Om de ser att ett inbrott sker eller om det brinner så drar de larmet direkt till väktare eller brandkår. I annat fall ringer de upp den person som står på larmlistan för att höra om de vet något om larmet. Hur fort som larmoperatörerna ringer upp varierar tydligt mellan de olika larmbolagen.

Nyckel – Ofta kan en nyckel lämnas ut till väktarbolaget. Det är en fördel då de kan gå in i bostaden om de ser att detta behövs när de väl kommer ut på plats.

Pris – Priset är vad många i första hand tittar på när de väljer villalarm. Men helt enkelt är det inte att jämföra de olika larmbolagen. Det finns nämligen olika sätt att bygga upp månadskostnaden. I vissa fall ingår ett komplett larmpaket, i andra fall måste man själv bygga ihop detta med olika komponenter. Det man däremot istället främst bör titta på är om larmet har de funktioner och den säkerhet men behöver.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Hemsidor och digital innovation

Tema av Anders Norén