En gång i tiden krävdes det ganska mycket för att bygga en ny hemsida. HTML-kunskap var ett måste. Att få det att se snyggt ut var nästan omöjligt. Idag kan vem som helst skapa en ny hemsida med några klick. För att nå ett professionellt resultat krävs dock erfarenhet och kunskap om hur man bäst går till väga. Genom kontakt med webbyråer kan man som företagare köpa in helhetslösningar som även inkluderar anpassat innehåll. På så vis kan man snabbt komma igång med någonting som underlättar för verksamheten.
1. Onlinetjänster för hemsidor
Det absolut lättaste och snabbaste sättet att bygga en proffsig hemsida på är att använda någon av de onlinetjänster för hemsidor som finns. Hit hör till exempel Squarespace eller Wix. Efter att ha skapat ett konto väljer man lätt en passade mall och sedan är det bara att sätta igång och skriva texter och välja bilder till hemsidan. Lättare kan det knappast bli! Denna lösning passar om du snabbt vill få en snygg och säljande hemsida med gott om valmöjligheter. Ofta kostar det en slant, men det behöver inte bli allt för dyrt.
2. WordPress
WordPress är en av de populäraste plattformarna för att bygga hemsidor. Det är ett så kallat innehållshanteringssystem som ofta används för bloggar, men WordPress används även till mer komplexa hemsidor. BBC, MTV och Disney är exempel på företag som använder WordPress. Det finns två sätt att använda WordPress. Antingen kan man använda deras egen service på wordpress.com eller så kan man installera programvaran på ett webbhotell eller egen server. Det första alternativet är lättast. Det andra alternativet är inte svårt men det kräver lite mer tid och engagemang. I gengäld uppnår du full flexibilitet.
3. Program i datorn
Det tredje alternativet för att bygga en hemsida är att bygga den lokalt i datorn och ladda upp den till ett webhotell eller en server. Nu för tiden finns det flera verktyg för att lätt bygga en hemsida genom ”drag and drop”. När du är nöjd laddar du upp hemsidan via FTP. Denna lösning lämpar sig främst för ganska statiska webbsidor, till exempel en landningssida eller en enkel företagspresentation. Om du behöver uppdatera hemsidan ofta, till exempel om du skriver en blogg, passar denna lösning mindre bra. Till fördelarna hör att det krävs mycket lite serverresurser (sidan går snabbt att ladda). Du behöver inte heller installera någon programvara på webbhotellet eller servern.
Oavsett hur du väljer att bygga en ny hemsida behöver du registrera ett lämpligt domännamn. När någon skriver in domännamnet (till exempel www.exempel.se) kommer de till din hemsida. Därefter behöver du bra innehåll och snygga bilder för att göra ett gott intryck på dina besökare. Detta är även bra för att hemsidan ska ha en chans att ranka bra i sökmotorerna.