Hemsidor och digital innovation

Saker som är bra att veta om webbdesign

Webbdesign kan vara enkelt men samtidigt väldigt svårt. Att designa en hemsida är inte så svårt, tack vare alla dom verktyg som finns idag. Däremot finns trender som kommer och går och dessutom ställer besökarna högre och högre krav. En sida ska vara användarvänlig – men också snygg, för att besökarna ska stanna kvar.

Besökarna har krav på webbdesign

Ordet design för dom flestas tankar till färger och former men när det kommer till webbdesign är det mycket mer än så. Hus vida en knapp ska vara rund eller fyrkantig kan förvisso påverka det estetiska helhetsintrycket men när man designar en webbsida måste man tänka på flera saker, bland annat följande:

  • Användarvänlighet – användarvänlighet kan betyda många saker men kort och gott kan man säga att en sida ska vara enkel att använda och navigera sig fram. Webbdesign och användarvänlighet går hand i hand då det handlar om upplägget på själva sidan. En meny med kategorier är ett bra exempel, och en organiserad startsida ett annat.
  • Utseende – Webbdesign hänger även ihop med en hemsidas utseende – den bör bara estetiskt tilltalande för att besökaren ska finna det intressant att stanna kvar. Många tycker att foton och bilder tillför mycket men också att sidan känns stilren och snygg. Här är det många som faller bort på grund av att det blir för plottrigt, vilket faktiskt inte tillför något bra alls. Hela 65% av internetanvändare tycker att en snygg design är det viktigaste med en hemsida.
  • Innehåll – Texter och innehåll blir också en del av den webbdesign som finns på en hemsida. Texter som ser långa ut med blotta ögat kan uppfattas som tråkiga och användaren orkar inte läsa igenom allt för att hitta det hen letar efter. Irrelevanta texter är också något man bör passa sig för. Plocka bort och korta ner där det finns möjlighet, och fundera över vad det är som verkligen ska förmedlas.

En del lägger mer fokus på användarvänlighet än på det utseendemässiga och andra tvärtom. Vilket man bör satsa på i första hand och lägga lite mer krut på beror lite på vilken typ av sida det gäller men man bör inte hoppa över något av dom. Detsamma gäller med innehållet – det är viktigare än man kan tro för att inte tråka ut besökaren och göra så att denne lämnar.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Hemsidor och digital innovation

Tema av Anders Norén