Hemsidor och digital innovation

Vad innebär det att ha webbhotell med dedikerad server?

När framförallt säkerhet och flexibilitet prioriteras bör ett webbhotell med dedikerad server väljas. Här beskrivs vad detta är och vilka fördelar som kommer med detta val.

Dedikerad

Att något är dedikerat innebär att något är ”hängivet”. Inom IT innebär det att en produkt/tjänst enbart används utifrån ett syfte. Ordet kan alltså användas inom andra områden men har i grunden samma betydelse.

Webbhotell med dedikerad server

Att välja ett webbhotell med dedikerad server innebär därmed att kunden får en server som enbart ”servar” just den kunden. Denna server är dedikerad till kunden.

Fördelar med denna lösning

 • Säkerheten
  Framförallt väljs webbhotell med dedikerad server utifrån ett säkerhetsperspektiv. Detta utifrån att denna server inte delas med andra vilket skapar en tydlig säkerhetsfunktion. Det är av denna anledning som exempelvis sjukvården alltid använder webbhotell med dedikerad server. Sjukvården har ett mycket högt sekretesskrav gällande hur journaler ska upprätthållas och förvaras. Denna säkerhetsnivå och sekretessnivå skulle inte kunna nås på annat sätt. Detsamma gäller för banker.
 • Anpassad säkerhet
  När dessa webbhotell väljs kan säkerhet byggas upp helt utifrån kundens behov. Detta gällande allt från brandväggar och virusskydd till att antalet cyberattacker kan minimeras via ytterligare säkerhetsfunktioner.
 • Hastighet
  En annan fördel med dedikerad server är hastigheten. Att dela bandbredd och lagring med andra drar ner hastigheten.

Att välja webbhotell med dedikerad server

Det finns ett flertal saker att titta på i val av webbhotell med dedikerad server. Som kund bör man vara väl insatt i de olika tekniska begreppen och vilka funktioner och service som önskas. Det är inte alla som har denna kunskap vilket gör att de vänder sig till ett IT-företag som ser över behov, installerar och hjälper igång kunden.

 • Tekniska förutsättningar
  Lagring och hastighet är två saker att kontrollera. Vilka är de tekniska förutsättningarna och vilka behov har kunden?
 • Kundsupport
  Vilka tider har kundsupport öppet? Kan de nås via akuta problem eller behöver kunden vänta in kommande vardag?
 • Prisnivåer
  Ska det kosta 299 kr per månad eller 799 kr? Eller kanske 4500 kr? Självklart varierar priset hos de olika webbhotellen. Som kund bör man inte enbart titta på priset då de olika ”paketen” skiljer sig utifrån allt från kapacitet och säkerhet till kundservice och support.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Hemsidor och digital innovation

Tema av Anders Norén