Hemsidor och digital innovation

Test av gamingskärmar – så går det till

De som befinner sig i gamingvärlden förstår vikten av att införskaffa sig en bra gamingskärm, det vill säga en datorskärm som passar sig för gaming. Utöver den uppenbara funktionen att projektera datorspelet till skärmen, så ger en bra datorskärm en förhöjd upplevelse för den som spelar. För att hitta bäst skärm för dig som spelare, så är det bra att kolla test av gamingskärmar för att se vilken man ska ha.

Framförallt så är uppdateringsfrekvensen viktig, vilken handlar om hur många gånger en bildruta kan visas på rad. Detta gör att det som visas på skärmen är mer sammanhängande. Responstiden är också viktig, vilket syftar på den tid det tar för skärmen att byta från en vit pixel till en svart. Låg responstid är önskvärt då det leder till skarpare skärm. Dessutom finns det olika typer av skärmteknologi vilket är värt att kolla närmare på för att hitta den bästa datorskärmen för ändamålet. Utöver dessa aspekter, så spelar priset stor roll. Även om somliga kvalitéer är önskvärda så kommer de ofta med ett högt pris. För den som har liten budget är det därför relevant att känna till vilken dator som har bäst kvalitet inom prisramen.

Hur testen av gamingskärmar genomförs

Vi presenterar ett exempel på ett test som har utförts på sex olika skärmar, och har visat på både fördelar och nackdelar med samtliga. Eftersom uppdateringsfrekvens är den viktigaste aspekten av datorskärmar har mycket vikt lagts på den aspekten. Utöver det har upplösningen utvärderats, vilket avgör hur bra bildkvalitén är. Övriga aspekter såsom storlek, form och pris har utvärderats. Skärmarna som har testats är alla utav bra kvalitet och finns tillgängliga på marknaden. De skärmar som testats är:

  • AOC 24G2U
  • ASUS ROG Swift PG278QE
  • AOC C27GZE
  • ASUS ROG STRIX XG248Q
  • ASUS ROG STRIX XG32VQR
  • ASUS ROG STRIX G49VQ

Gamingskärmar Bäst i Test

Som nämnt är det svårt att säga vilken datorskärm som är bäst, eftersom varje datorskärm har egna kvalitéer som passar sig olika bra för olika ändamål. Därför har vi sammanställt vad som är bra och mindre bra med dessa skärmar, för att du ska hitta en som passar just dig.

Den billigaste varianten som fortfarande håller bra kvalitet är AOC 24GU. Med 144 hz i uppdateringsfrekvens och 1080 p i upplösning är den mer än tillräcklig för en spelare. Snäppet bättre är AOC C27G2ZE. Inom rimliga priser erbjuder denna skärm högre frekvens och lägre responstid. Vill man däremot skaffa en skärm utav riktigt bra kvalitet bör man köpa ASUS ROG Swift. Med en upplösning på 1440p och frekvenstid på 165 kan spelaren förvänta sig otroligt hög kvalitet, däremot till ett högre pris. Ett liknande alternativ är ASUS ROG STRIX XG248Q. För den som önskar en större skärm passar sig ASUS ROG STRIX XG32VQR bättre, med hela 32 tums storlek jämfört med de flesta andra på 24 eller 29 tum. Allra bäst i test är däremot ASUS ROG STRIX G49VQ, med en böjd skärm på 49 tum, 144 i frekvenstid och 4ms responstid.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Hemsidor och digital innovation

Tema av Anders Norén