En målare i Stockholm skriver på sin hemsida om fasadmålning. Om du funderar på att göra det själv, eller anlita någon för jobbet, kan det vara bra att känna till lite mer om hur det går till. Klart är att fasaden, precis som övriga delar av huset, behöver underhåll och omsorg med jämna mellanrum.
Tänk på hur mycket smuts som fastnar på fönsterrutorna om de inte har tvättats på ett tag. Sannolikt tvättar du inte fasaden med lika jämna mellanrum som fönsterrutorna – och det går därför att föreställa sig hur mycket smuts som egentligen fastnar på husväggarna. Innan du börjar måla – och innan du ens börjar rengöra – bör du kontrollera att det inte finns någon mögeltillväxt. I sådana fall behöver du skaffa ett särskilt medel för att ta bort detta.
Att göra underhåll utomhus är viktigt för trivseln överlag. Det är också bra att vara noggrann med av en rad olika andra anledningar. Delvis är det ekonomiskt sunt – om du underhåller utrustning så kommer den att hålla längre. Genom underhållet så kan du helt enkelt spara pengar.
Samma målare i Stockholm skriver detta – att det krävs för att skapa förutsättningar för långsiktig funktionalitet. Inför ett arbete placerar de ställningar som ger en trygg arbetsplats, och de hjälper även till med färger samt har med sig goda verktyg. Det är just på grund av dessa anledningar som många väljer att anlita en målare i Stockholm och i andra städer – ofta blir jobbet helt enkelt bättre.
Samtidigt kostar det, givetvis. Kan man göra en fasadmålning själv kommer det att bli billigare. Dock betalar man i form av tid och energi, och ibland kanske även ett resultat som inte är lika bra som det som en proffsig målare hade gjort.
Denna målare i Stockholm, samt flera andra som vi tittar på, understryker vikten av ett gott förarbete. Skrapning, rengöring och grundning är avgörande för att slutresultatet ska bli bra. Utan det så spelar det ingen riktig roll hur väl man gör den slutgiltiga målen. Visst gör det skillnad – men det kommer aldrig att bli riktigt bra som om man gör ett riktigt gott förarbete. Förarbetet är ofta det som kan kännas tuffast (inte minst rengöring och skrapning), men det är värt att investera tid och energi i.